Αρχή / NEWSLETTER / ICU Lessons on COVID-19 From Italian Front Line:Be Flexible

ICU Lessons on COVID-19 From Italian Front Line:Be Flexible

Στο άρθρο, ο  Davide Manca ,καθηγητής μηχανικής συστημάτων επεξεργασίας ,στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης νοοτροπίας πολέμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας από COVID-19.Χρησιμοποιεί τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα της Ιταλίας  από τις μονάδες εντατικής θεραπείας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις υπόλοιπες χώρες..Αναφέρει λοιπόν,ότι ο αριθμός ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση στη ΜΕΘ αρχικά διπλασιάζεται κάθε 2-3 ημέρες με σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού ώστε μετά από 3-4 εβδομάδες ο χρόνος διπλασιασμού είναι 4-5 μέρες. Το “Σημείο καμπής” εμφανίζεται γύρω στην 18η ημέρα και αποτελεί το σημείο πέρα από το οποίο το ποσοστό αύξησης των περιστατικών που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και πέραν του σημείου καμπής,μέχρι την επιπέδωση της καμπύλης ,όπου σταματά και η αύξηση του ποσοστού εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ.Η νοσηλεία στη ΜΕΘ έχει μια μέση διάρκεια γύρω στις 15 μέρες,αλλά ο ασθενής θα χρειαστεί ακόμη πολλές  ημέρες νοσηλείας για να σταθεροποιηθεί προτού λάβει εξιτήριο.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο από  τον Ιταλό καθηγητή να αναπτυχθούν καταστάσεις ετοιμότητας και δεξιότητες ευελιξίας κυρίως από το ιατρο-νοσηλευτικό ανθρώπινο δυναμικό  καθώς τα πρωτόκολλα και οι  πολύ καλά τεκμηριωμένες τεχνικές  είναι αποτελεσματικές σε περιόδους ειρήνης ,αλλά αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται ως περίοδος πολέμου.

Απαιτούνται μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το τσουνάμι των κρουσμάτων , να προφυλαχθεί το σύστημα υγείας από το σημείο κορεσμού και να απαλλαχθεί ο ιατρός από την αναγκαστική διαλογή των ασθενών που θα διασωληνωθούν ,ανάλογα με την ηλικία ή την φυσική τους κατάσταση .Μέτρα όπως η καραντίνα, η δημιουργία κλινών ΜΕΘ που ίσως και να υπολείπονται ποιοτικά από τις ήδη υπάρχουσες και η ανακατανομή του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και η ταχύρυθμη εκπαίδευση όλων στη διαχείριση βαρέως πασχόντων ασθενών(μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή).Επίσης η χρήση συσκευών CPAP φαίνεται ότι καθυστερεί την επιδείνωση του ασθενούς  και μειώνει την πιθανότητα διασωλήνωσης και χρήσης ΜΕΘ.

Είναι σίγουρο ότι ο καθηγητής δεν έχει καμία πρόθεση να τρομοκρατήσει. Παραθέτει πραγματικά στοιχεία και προειδοποιεί για την έγκαιρη εφαρμογή σχεδίου ικανού να ανταπεξέλθει σε αυτό το νέο είδος πολέμου.

 

Medscape Coronavirus Resource Center   March 24,2020

 

 

 

Χουρδάκη Εμμανουέλα
Παθολόγος με μετεκπαίδευση στον Σ.Δ
Επιμελήτρια Διαβητολογικού Κέντρου
Metropolitan Hospital

 

Top