Αρχή / NEWSLETTER / ΠΩΣ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

ΠΩΣ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

Higher Arm Versus Lower Arm Systolic Blood Pressure and Cardiovascular Outcomes: a Meta-Analysis of Individual Participant Data From the INTERPRESS-IPD Collaboration.

Christopher E. Clark et al…John L. Campbell.

Hypertension, 2022; DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.18921

 

Η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μετράται και στα δύο χέρια και η υψηλότερη ένδειξη θα πρέπει να υιοθετείται για τη βελτίωση της διάγνωσης και της αντιμετώπισης της υπέρτασης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ανέλυσε δεδομένα από 53.172 συμμετέχοντες σε 23 μελέτες παγκοσμίως για να εξετάσει τις επιπτώσεις της επιλογής της υψηλότερης ή της χαμηλότερης πίεσης του βραχίονα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, διαπίστωσε ότι η χρήση της μέτρησης της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης του βραχίονα επαναταξινόμησε το 12 τοις εκατό των ατόμων με υπέρταση, οι οποίοι θα είχαν πέσει κάτω από το όριο για τη διάγνωση εάν ειχε χρησιμοποιηθεί η χαμηλή ένδειξη του βραχίονα.

Αν και οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συμβουλεύουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια, η πρακτική αυτή δεν υιοθετείται ευρέως επί του παρόντος στις κλινικές.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Christopher Clark, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: “Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η κακή διαχείριση μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αποτυχία μέτρησης και των δύο χεριών και η αποτυχία χρήσης του βραχίονα με υψηλότερη ανάγνωση δεν θα οδηγήσει μόνο στην υποδιάγνωση και την υποθεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης αλλά και στην υποεκτίμηση των καρδιαγγειακών κινδύνων για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η χρήση της υψηλότερης μέτρησης του βραχίονα σε σύγκριση με τη χρήση της χαμηλής μέτρησης του  βραχίονα είχε ως αποτέλεσμα την επαναταξινόμηση των 6572 (12,4%) της συστολικής αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων από κάτω σε επάνω από 130 mm Hg και 6339 (11,9%) από κάτω σε επάνω από 140 mm Hg, μετακινώντας προς τα επάνω από τα κοινά διαγνωστικά όρια για την υπέρταση.

Ο Δρ Κλαρκ συνέχισε: “Είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο καλύτερος βραχίονας για μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερη ένδειξη στο αριστερό τους χέρι σε σύγκριση με το δεξί και ίσοι αριθμοί έχουν το αντίθετο. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχετε και τα δύο χέρια ως ανίχνευση υπέρτασης το σωστό είναι ένα ζωτικό βήμα προς την παροχή της σωστής θεραπείας στους σωστούς ανθρώπους».

«Η μελέτη μας παρέχει τώρα τις πρώτες ενδείξεις ότι η υψηλότερη αρτηριακή πίεση του βραχίονα είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου».

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι υψηλότερες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης του βραχίονα προέβλεπαν καλύτερα τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και τα καρδιαγγειακά συμβάντα, σε σύγκριση με την χαμηλή ένδειξη μέτρησης βραχίονα. Οι συγγραφείς τόνισαν τη σημασία της αξιολόγησης και των δύο βραχιόνων για τη διάγνωση και τη διαχείριση της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Top